Kinder-tiener en jongerenyoga van 4 jaar tot 15 jaar

Kinder-tiener en jongerenyoga van 4 jaar tot 15 jaar

Is je kind of tiener op zoek naar:

  • Tools om het pauzeknopje te kunnen induwen
  • Zelfvertrouwen
  • Rust en ontspanning
  • Meer veerkracht en zelfvertrouwen
  • Omgaan met gedachten en emoties
  • Eigen talenten ontdekken in hun schatkist

SCHRIJF JE IN


Kinder- en tieneryoga van 4 tot 15 jaar

4-8 jaarwoensdag van 16u00 tot 17u00
8-12 jaarwoensdag van 17u30 tot 18u30
12-15 jaarwoensdag van 18u45 tot 19u45


kinderyoga

Wat kan je verwachten van een kinder- en tieneryoga avontuur:

“Vandaag gaan we op uitstap naar het circus. Het is zomer. De hemel is helderblauw en zon straalt. We stappen uit ons bed en rekken ons helemaal uit, schudden ons donsdeken op maken een fietstocht naar het circus (opwarming). We komen aan bij het circus en hebben lekke band (ademhalingsoefening). De circusdirecteur verwelkomt ons en vertelt  een droevig verhaal: de dieren werden uitgelachen en hebben hun zelfvertrouwen verloren. Wij gaan hen helpen hun talenten opnieuw te ontdekken. We bakken lekkere pannenkoeken tijdens de pauze (massage).We zien apen, leeuwen, giraffen  (yogahoudingen). We vangen leeuwenstaarten (tikspel) en leren de vuurspuwers met hun optreden (ademhalingsoefening). We luisteren naar een verhaal van de talentenrugzak en delen onze ervaringen over het verhaal in een cirkelmoment. Terug thuis gekomen in ons bed dromen we een krachtige droom (visualisatie)."


Het nut van kinder- en tieneryoga:

Kinderen krijgen ontzettend veel prikkels te verwerken via televisie, school, computer, hobby's, gsm, voeding ,... Er wordt bovendien ontzettend veel van hen verwacht: heel de dag zich kunnen concentreren op school, presteren op  diverse vlakken ,hobby's na schooltijd... Leren omgaan met labels zoals ADHD, autisme, hoogsensitiviteit en respect hebben voor jezelf en anderen is een leerproces dat je op jonge leeftijd aan kan beginnen groeien. Dit wordt voor sommige kinderen teveel. Daardoor geraken ze zichzelf helemaal kwijt. Het gevolg hiervan  kan leiden tot faalangst, laag zelfbeeld, boosheid en negatief gedrag. Kinderyoga kan een oplossing bieden dichter bij hunzelf te komen en veerkrachtiger in het leven te staan.


Wat is kinder- en tieneryoga:

Tijdens kinderyoga worden kinderen op een speelse manier uitgenodigd om steviger en krachtiger in verbinding te staan met zichzelf en de buitenwereld. In elk kind schuilt een schatkist aan kwaliteiten die vaak verborgen is door prestaties of negatieve ervaringen.

Vaak zijn kinderen de schatkist onderweg kwijtgeraakt uit angst om niet te voldoen aan de prestatiegerichte maatschappij. Door meer verbonden te worden met zichzelf en hun innerlijke wereld kunnen we die schatkist opnieuw openen en hun eigenwaarde en zelfvertrouwen laten groeien.

Hierdoor gaan kinderen opnieuw in hun eigen kracht staan en veerkrachtiger zijn!

De kinderen worden op een speelse manier aangesproken met verhalen, kinderyogahoudingen, massage, relaxatie, ademhaling en visualisaties. Bij jonge kinderen is er veel afwisseling tussen rust en actie. Bij oudere kinderen gaan we ons  meer focussen op ademhaling en relaxatie en hun innerlijke wereld.

Hierdoor leren ze zichzelf tot rust te brengen in stressvolle situaties en krijgen ze een beter concentratievermogen en een positiever zelfbeeld. Tijdens de yoga wordt er geen druk en geen prestaties verwacht. Je mag zijn wie je bent!


Het nut van jongerenyoga:

Yoga helpt je om meer bewust te  worden van je lichaam en om dichter bij jezelf te komen. Het heeft een positief effect op je concentratie en het geeft een extra boost aan je zelfvertrouwen.

Yoga leert je ook in deze drukke tijden rustiger te blijven en alles beter onder controle te houden. Ook zul je je relaxter voelen en komt er meer rust in je lijf en hoofd.

Rust in de geest bevordert het verwerken van informatie. Dat heeft een invloed op onder andere de schoolprestaties. Tijdens de jongeren yoga benaderen we yoga zeer breed, het gaat niet enkel over fysiek. Het gaat ook over leren respect te hebben en vriendelijk zijn tegenover jezelf en de anderen.

Jongeren leren emoties herkennen en ermee omgaan.

Ze leren zorg dragen voor hun lichaam en grenzen aangeven voor zichzelf in het belang van hun huidige en toekomstige welzijn. Jongeren yoga leert hen terugschakelen in hun nu al drukke leven.

De puberteit is een schakelperiode waarin de persoonlijkheid van een kind wordt gevormd en waarin het kind de relatie met zijn lichaam en de relatie met de mensen om hem heen verdiept. De jongere heeft behoefte aan zelfvertrouwen, maar heeft ook handvatten nodig die hem helpen zijn energie te kanaliseren. Yoga kan de jongere hierbij helpen doordat de jongere grip krijgt zijn eigen lichaam en emoties. Natuurlijk gaan zelfkennis en kennis van de werking van het lichaam hand-in-hand met het vinden van evenwicht, zelfvertrouwen en zelfontplooiing. Zie het als een opwaartse spiraal!


Hoe ziet een les Yoga voor jongeren eruit?

Bij jongeren yoga wordt er gekeken naar wat de groep zelf nodig heeft en wat de interesses zijn. Hier worden de verschillende oefeningen op aangepast. Standaard wordt er tijdens de Yoga lessen vaak gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen, concentratieoefeningen, verschillende houdingen (Asana's), ontspanningsoefeningen, kringgesprekken en meditaties.


Geef je mij op voorhand een seintje als je mee wil komen doen, dan leg ik je matje klaar!

Bij mooi weer genieten we van de zon en de buitenlucht en doen we yoga in de tuin!


Kinder-tiener en jongerenyoga van 4 jaar tot 15 jaar
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x