Neuromotorische revalidatie

Neuromotorische revalidatie

Onze gespecialiseerde kinesitherapeuten begeleiden jou in de revalidatie van verscheidene neurologische aandoeningen: 

  • CVA: hersenbloeding, beroerte,
  • Multiple sclerose (MS),
  • Ziekte van Parkinson en parkinsonismen,
  • Cerebellaire aandoeningen,
  • Ruggenmergaandoeningen, bijv. dwarslaesie,
  • Dementie, bijv. Ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, parkinson dementie,
  • Neuromusculaire aandoeningen, bijv. Guillain-Barré, ALS.




Neuromotorische revalidatie is zinvol bij neurodegeneratieve aandoeningen en niet- aangeboren hersenaandoeningen (NAH) of ruggenmergaandoeningen.


Neurodegeneratieve aandoeningen

Dat zijn ziektes waarbij er een progressieve achteruitgang is van hersen-, zenuw- of spierweefsel. Dit omvat aandoeningen met uiteenlopende oorzaken en klinische beelden, zoals de ziekte van Parkinson, ALS, SMA, MS.


Het belang van activiteit bij revalidatie

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat fysieke activiteit de revalidatie van degeneratieve aandoeningen erg bevordert. 

  • Zenuwweefsel blijft behouden en sterft minder snel af (= neuroprotectieve functie).
  • Het hersenvolume neemt toe.
  • Er is een toename van het aantal connecties tussen zenuwen (= synapsen).

Wie meer beweegt - weliswaar binnen zijn eigen mogelijkheden (belang van een specialist!) -, gaat de negatieve effecten van de ziekte onderdrukken. Daarom is het van belang om zo vroeg mogelijk in het ziekteverloop te starten met kinesitherapie, zelfs als de problemen nog niet heel merkbaar zijn.

Bovendien zal kinesitherapie helpen om de bestaande beperkingen te verbeteren. Door te trainen op kracht, evenwicht, coördinatie, fijne motoriek, dubbeltaken, enz. zal de patiënt fysiek beter functioneren en daardoor minder moeilijkheden ervaren bij dagdagelijkse activiteiten. 

Daarnaast leren we manieren aan om bestaande moeilijkheden te compenseren en/of bepaalde taken makkelijker uit te voeren. Voorbeelden: aanleren van een juiste manier om in en uit bed te gaan, vlottere transfers, correct stappen met hulpmiddellen (bijvoorbeeld met een rollator).


Niet-aangeboren hersenaandoeningen (NAH) of ruggenmergaandoeningen

Dit betreft beschadiging van hersen- of zenuwweefsel door bepaalde aandoeningen, zoals een beroerte, tumor, ongeval of operatie.


Het belang van revalidatie

Beschadiging van zenuwweefsel gaat heel vaak gepaard met een uitval van bepaalde functies, zoals kracht, gevoel, evenwicht, spraak, cognitieve functies, enz. Dat levert vaak moeilijkheden op in het dagelijkse leven, zoals moeilijkheden om te stappen, evenwicht te bewaren, problemen met de motoriek van de arm of hand, het uitvoeren van complexe taken, enz. 


Hoe gaan we te werk?

De kinesitherapeut gaat na op welke gebieden de problemen zich voordoen, om aan de hand van gerichte revalidatie deze functies zo veel mogelijk te verbeteren en zo ook de problemen in het dagelijkse leven te beperken.

Mits gerichte stimulatie zijn onze hersenen en zenuwweefsel erg aanpasbaar (= neuroplasticiteit). Dat betekent dat wanneer een bepaald hersengebied beschadigd is, onze hersenen in staat zijn om andere hersendelen de functie van het beschadigde deel te laten overnemen. 

Dat kan door vroegtijdige, intensieve en gerichte stimulatie van de hersenen / het zenuwweefsel, aan de hand van specifieke oefentherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde kinesitherapeut. Die stimulatie helpt bij het vormen van nieuwe zenuwconnecties (synapsen), of het verbeteren van reeds bestaande synapsen, en dus een verbetering van de hersenfunctie.

Het is belangrijk om hier vroeg mee te beginnen, want dan hebben de hersenen nog het meeste aanpassingsvermogen.


Belangrijk!

Beweging – binnen je eigen mogelijkheden – verlaagt het risico op cardiovasculaire en cerebrovasculaire aandoeningen zoals een beroerte. Daarom is het uitermate belangrijk om na een beroerte de fysieke conditie door middel van gecontroleerde fysieke activiteit te verbeteren, om zo het risico op een tweede beroerte te verkleinen. Onze kinesitherapeuten helpen je om dit binnen je eigen mogelijkheden te verwezenlijken.



Deze kinesitherapeuten van Motion Center zijn gespecialiseerd in de revalidatie na verscheidene neurologische aandoeningen:

Neuromotorische revalidatie
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x