Waarom is stretchen zinvol?

5 december 2021

Waarom is stretchen zinvol?

In onze reeks ‘veelgestelde vragen’ beantwoorden we vragen die we in de praktijk vaak te horen krijgen, zowel op vlak van beweging, voeding als mentale gezondheid.


Kinesitherapeute Lise legt uit:


"Het meest voor de hand liggende voordeel van stretchen is dat je je flexibiliteit gaat verbeteren. Bij een gebrek aan lenigheid in een bepaalde spier ga je dat ergens anders compenseren waardoor je daar overbelastingsblessures kan krijgen. 

Wanneer je een hele dag zittend werkt, kan je zeker ook baat hebben bij het regelmatig stretchen van je spieren, waardoor je de spieren in een heel andere positie gaat brengen en ook je houding gaat verbeteren.

Ondanks wat velen denken, zal stretchen niet zorgen voor blessurepreventie, het verminderen van spierpijn achteraf of het onmiddellijk verbeteren van je prestatie. 

Er zijn twee soorten stretchen: 

  • bij statisch stretchen breng je de spier in verlengde positie en ga je dat zo aanhouden. 
  • bij dynamisch stretchen ga je de spier rekken tijdens een beweging. 

Als flexibiliteit het doel is, is statisch stretchen het meest effectief. Helaas zorgt het ook voor minder explosiviteit en spierspanning. Daarom doe je dit dus best na je training zodat je prestatie er niet onder leidt en zodat de kans op blessures ook niet gaat vergroten. 

Bij dynamisch stretchen ga je de spierspanning opbouwen en dat is dus ideaal om te doen voor de training. Een stretch houd je best 15 tot 30 seconden aan en herhaal je 2 à 3 keer. Belangrijk hierbij is dat het oncomfortabel mag aanvoelen, maar je mag zeker niet over je pijngrens gaan. Stretchen kan dus zowel voor als na de training, maar probeer hier wel een goede opwarming of cool down aan vooraf te laten gaan. 

Je kan ook doorheen de dag stretchen, maar probeer dan op voorhand wat te bewegen, zodat er ook dan een goede bloeddoorstroming is."Wil je hier meer over weten?
Neem contact op met kinesitherapeute Lise!


Elke maand beantwoorden we een veelgestelde vraag op onze sociale media kanalen. Volg Motion Center op Facebook, Instagram of LinkedIn en krijg je deze gezondheidstips te zien op jouw sociale media!

Waarom is stretchen zinvol?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x