Wat is relaxatietherapie en hoe pak je het aan?

23 december 2020

Wat is relaxatietherapie en hoe pak je het aan?

Stress en spanningen… we kampen er allemaal eens mee. Op zich hoeft dit niet meteen problematisch te zijn, aangezien ons lichaam wel wat acute stress aankan.  Maar wat als de stress aanhoudt en je er lichamelijke en/of mentale klachten door krijgt? Relaxatietherapie kan hierop een antwoord bieden.


Wat is relaxatietherapie?

Relaxatietherapie is een behandelvorm waarbij je onder begeleiding van een therapeut leert om lichamelijk en mentaal tot rust te komen door middel van relaxatieoefeningen. Tijdens de sessie werken we enerzijds op de verlichting van stress en spanningen op het moment zelf, maar we leren je ook om dagdagelijks met stress om te gaan en stress gerelateerde klachten te vermijden.



Relaxatietherapie: waardevol voor jong en oud

Zowel kinderen als volwassenen kunnen baat hebben bij relaxatietherapie. Wist je dat onze kinderyoga docente Pascale een groot deel van de sessies kinderyoga aan relaxatie wijdt?

Zo is relaxatietherapie - voor jong en oud - aanbevolen bij tal van lichamelijke klachten zoals hyperventilatie, hartkloppingen, migraine, duizeligheid, kortademigheid,… Maar zeker ook bij mentale problemen zoals angst, paniekaanvallen, slaapproblemen,… kan relaxatietherapie heilzaam zijn.

Relaxatie kan bovendien ondersteunend werken bij de behandeling van tal van aandoeningen zoals o.a. een burn-out, depressie, CVS, fibromyalgie en ADHD.


Relaxatietherapie voor kinderen


Relaxatietechnieken: hoe pakken wij het aan?

Onze relaxatietherapeute Edith legt het uit: "Meestal starten we met het aanleren van een rustige buikademhaling. Tijdens deze ademtherapie leer je op een ontspannen manier ademhalen waardoor je lichaam terug in balans komt. Daarnaast bieden de relaxatietherapeuten van Motion Center ook progressieve relaxatie en autogene training aan."

Met progressieve relaxatie leer je je bewust worden waar de spanningen zich in je lichaam bevinden. Door stap voor stap je lichaam te scannen of te overlopen, leer je spanningen lokaliseren en kom je geleidelijk aan tot volledige ontspanning. Hoe vaker je hiermee oefent, hoe korter de zelfscan duurt en hoe beter je zelf je lichaam in een ontspannen toestand kan brengen.

Bij autogene training hanteren we daarentegen een mentale insteek om het lichaam te ontspannen. We vertrekken hier vanuit het basisprincipe dat lichaam en geest van elkaar afhankelijk zijn en elkaar kunnen aansturen. Via affirmaties leer je bepaalde sensaties in je lichaam te voelen en je op die manier te ontspannen. Daarom is deze techniek meer verwant met de principes van mindfulness, het gewaarworden wat je voelt.

Autogene training is een meer indirecte methode dan spierontspanning. Samen met de therapeut kan je op zoek gaan naar welke methode voor jou het beste werkt om jezelf te leren ontspannen. Je kunt daarom de spierontspanning goed gebruiken als voorbereiding op autogene training.

Motion Center staat voor je klaar

Met heel veel enthousiasme staat ons uitgebreid en multidisciplinair team klaar om je te begeleiden bij stress- en spanningsklachten. Samen met jou gaan we op zoek naar de meest efficiënte relaxatietechniek.

Zo maken wij het verschil:

  • Een multidisciplinair team van experten
  • Ruime oefenzaal en comfortabele behandeltafel (bobath tafel)
  • Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
  • Ruime parking voor wie met de auto komt
  • Rolstoelvriendelijk



Wil je kennismaken met relaxatietherapie en ontdekken wat dit voor jou kan betekenen?

.

Wat is relaxatietherapie en hoe pak je het aan?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x