Het belang van koolhydraten bij sport

5 juni 2023

Het belang van koolhydraten bij sport

Als we denken aan sportvoeding, schieten onze gedachten vaak automatisch naar eiwitten. Want als je spieren wilt opbouwen, en er lekker sportief wilt uitzien, moet je voldoende eiwitten eten, toch? Eiwitten zijn inderdaad onmisbaar als het aankomt op sport en voeding, maar veel mensen verliezen andere voedingsstoffen al gauw uit het oog. Eentje die het snelste vergeten wordt, dat zijn onze koolhydraten. Koolhydraten hebben in de dieetcultuur een nogal beruchte naam en ze worden vaak onterecht uit de voeding geschrapt.


Koolhydraten zijn aaneenschakelingen van suikermoleculen (lange ketens, korte ketens, vertakt of niet…) en het zijn deze suikerdeeltjes die ons lichaam voorzien van energie. Om onze sport te kunnen beoefenen (of het nu een marathon lopen is, of denksport…) hebben we een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Wanneer je onvoldoende koolhydraten inneemt voor, tijdens of na jouw sportactiviteit, kan dit de prestaties sterk beïnvloeden.


Voor het sporten dienen we onze reservetank (in de spieren en de lever) aan te vullen. Met deze gevulde reservetank kunnen we zo’n 90 minuten aan een matig tempo sporten (fietsen, wandelen, joggen of zwemmen…) zonder dat we moeten bijvullen. Als we langer dan 90 minuten gaan sporten, wordt het belangrijk om ook tijdens je sportactiviteit je reserves aan te vullen door middel van een isotone sportdrank of een energiereepje. Als je jouw reservetank voor het sporten onvoldoende gevuld hebt, of je tankt niet op tijd bij, dan zul je al gauw de man met de hamer tegenkomen. Voor veel mensen voelt het op dat moment alsof de spieren gaan verzuren en je niet meer vooruitkomt. Voor andere kan het betekenen dat ze slecht herstellen van hun prestaties en blessures oplopen.


Het is dus heel belangrijk om voor en tijdens je trainingen voldoende koolhydraten te eten, zodat je tijdens je training optimaal kunt presteren. Heb je jouw reservetank mooi opgebruikt op het einde van je activiteit? Dan is het ook een goed idee om na jouw training voldoende koolhydraten (en eiwitten) in te nemen om de reservetank weer te vullen voor de volgende dag.


Concreet voorbeeld: 


  • Voor de training: een vitabis koek of 2 sneden brood met confituur
  • Tijdens de training: als je langer dan 90 minuten gaat sporten, neem dan zeker een drinkbus sportdrank mee, bij voorkeur een isotone sportdrank
  • Na de training: trakteer jezelf op een koolhydraat en eiwitrijke snack zoals een boterham met platte kaas, een potje yoghurt met een banaan of een chocomelk!
Het belang van koolhydraten bij sport
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x