Waarom de stap nemen naar een seksuoloog?

16 december 2022

Waarom de stap nemen naar een seksuoloog?

Een bezoek aan een seksuologe is al lang geen taboe meer en maar goed ook want het kan je seksuele beleving zoveel mooier maken. Maar waarom zou je de stap zetten om een afspraak te maken? En wat kun je verwachten van zo’n consultatie? 

Tussen droom en daad

Een druk leven met weinig ruimte voor intimiteit, een verminderde seksuele interesse (al dan niet met een medische oorzaak), een orgasme dat maar niet komt (of veel te vroeg), verschillende verlangens, onzekerheid over het eigen lichaam of over seksualiteit in het algemeen, een seksueel trauma of gewoon de dagelijkse sleur die voor seksuele ontevredenheid zorgt: er zijn heel wat redenen waardoor de seksuele ontdekkingsreis tussen jou en je partner wat stroef kan verlopen. Ook lichamelijke pijn tijdens het vrijen kan ervoor zorgen dat niet alles verloopt zoals gewenst.

Door deze klachten kun je je onzeker, verdrietig, bang, beschaamd of zelfs schuldig voelen waardoor vrijen steeds vaker als een stresserende “opdracht” wordt ervaren die je het liefst van al zou vermijden. In het slechtste geval ontstaan er wrijvingen, irritaties en zelfs relationele problemen. Toch hoeft het zover niet te komen.

Veilige omgeving 

Voor je fantasie op hol slaat, kunnen we jou alvast geruststellen: sekscounseling is een specifieke vorm van gesprekstherapie van ongeveer 5 tot 10 sessies waarbij we een veilige omgeving creëren waarin we samen de verschillende seksuele zorgen op een ontspannen manier bespreken. Een consultatie bij een seksuologe bestaat dus vooral uit gesprekken, gecombineerd met concrete “huiswerkopdrachten” en hulpmiddelen.

 Door de intimiteit tussen beide partners in een betrouwbare omgeving te bespreken kunnen bepaalde patronen en verwachtingen herkend worden. Stapsgewijs en op het tempo van de cliënt wordt vervolgens op zoek gegaan naar mogelijke remmingen of blokkades. Hierbij is het belangrijk dat er onder begeleiding van de seksuologe op een open manier en zonder taboes gesproken kan worden over individuele gevoelens en verlangens. 

In bepaalde gevallen krijg je individueel of als koppel wat “huiswerk” mee: dit kan gaan van eerder intieme tot echt seksuele opdrachten om zo nieuwe seksuele vaardigheden te (her)ontdekken en te ontwikkelen. Op basis van de individuele ervaringen en gesprekken wordt de sekscounseling dan verder uitgewerkt.

 Goed om te weten: een seksuologe heeft beroepsgeheim. Dit betekent dat de inhoud van de gesprekken strikt vertrouwelijk is en dus niet gedeeld wordt met anderen.

Voel je je geremd in je seksualiteit of wil je je seksuele beleving nog mooier maken? Maak vlug een afspraak met onze seksuologe Indra, zij begeleidt je op een professionele en vertrouwelijke manier tijdens je eigen seksuele ontdekkingsreis of die tussen jou en je partner. 

 

Wil je hier meer over weten?
Neem contact op met seksuologe Indra!


Waarom de stap nemen naar een seksuoloog?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x