Wist je dat dagelijks 52 Belgen een beroerte krijgen? Bovendien heeft dat helaas vaak zware fysieke en mentale gevolgen. Met onze totaalaanpak richting een gezondere levensstijl helpt Motion Center jou om een beroerte te voorkomen. Tegelijk zijn we gespecialiseerd in de behandeling van de fysieke en mentale (!) gevolgen van een beroerte. Want intensieve begeleiding en training maken een groot verschil bij een dergelijk revalidatietraject.
Wat is een cerebrovasculaire aandoening?
Een cerebrovasculaire aandoening, of kortweg CVA, wordt in de volksmond eerder een ‘beroerte’ genoemd. Het is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen, zoals een hersenbloeding, herseninfarct of hersentrombose. Hierbij wordt de bloedvoorziening van een deel van de hersenen getroffen.
Herken de symptomen
Bij een beroerte telt elke minuut! Hoe langer de behandeling van een beroerte op zich laat wachten, des te minder doeltreffend ze wordt. Het is dus zeer belangrijk om de symptomen snel te herkennen en onmiddellijk het nummer 112 te verwittigen.
De herkenbare symptomen, die kunnen aanhouden na een beroerte, zijn:
- Krachtverlies in gelaat, romp, arm of been
- Gevoelsstoornissen in gelaat, arm of been
- Last om te spreken of om mensen te verstaan
- Blindheid of een wazig zicht uit één of beide ogen
- Duizeligheid of evenwichtsstoornissen
- Gangmoeilijkheden
- Zeer hevige hoofdpijn
(bron: UZ Leuven)
Hoe kan je een beroerte voorkomen?
Hoe kan je nu voorkomen dat je een beroerte krijgt? Sommige risicofactoren hangen onlosmakelijk vast aan een minder gezonde levensstijl. Het aanhouden van enkele ongezonde gewoonten kan immers de kans op een beroerte sterk verhogen. Voorbeelden van dergelijke risicofactoren zijn:
- Suikerziekte
- Verhoogde cholesterol
- Onvoldoende lichaamsbeweging
- Overgewicht
(bron: UZ Leuven)
Daarnaast zijn er ook risicofactoren bij een beroerte waar je zelf weinig vat op hebt of genetisch bepaald zijn: je leeftijd of familiale voorgeschiedenis.
Onze experten staan voor je klaar
De experten bij Motion Center helpen je om optimaal te revalideren van een beroerte en om er een te voorkomen.
Wat preventie betreft, verwijzen we je graag door naar onze experten die je op weg helpen om een gezonde levensstijl te leiden: onze diëtisten Jacky en Inge, en onze personal trainers Katarina, Silke, Lise en Stefanie. Leer hen beter kennen op onze ‘Team’ pagina.
Daarnaast beschikken we over 6 kinesitherapeuten, die gespecialiseerd zijn in de behandeling van de gevolgen van neurologische en inwendige aandoeningen. Dat zijn Ilke, Sofie, Edith, Stefanie, Hélène en Zoë. Ook hen kan je beter leren kennen op onze ‘Team’ pagina.
Hoe ziet een revalidatietraject bij Motion Center er uit?
We beginnen met een grondig intakegesprek met de patiënt, nemen alle verslagen uit het ziekenhuis grondig door en doen een uitgebreid functioneel onderzoek.
We zetten de intensieve begeleiding en training door na het ontslag uit het ziekenhuis, tot er geen verbetering meer is. Meestal neemt dat 6 maanden tot 1 jaar in beslag. Hierna volgt de onderhoudsfase, waarbij het doel is om de bekomen verbeteringen te behouden en spiervervorming (contracturen) te voorkomen. Hierbij gaan we 2 tot 3 maal per week oefenen met de patiënt en houden we nauwlettend in de gaten of we niet terug moeten overschakelen naar intensievere revalidatie.
Uiteraard brengen wij ook regelmatig verslag uit aan de neuroloog, fysisch geneesheer en huisarts.
Iedere patiënt krijgt een persoonlijke aanpak: geen enkel behandelingstraject is hetzelfde. We passen het revalidatietraject steeds aan aan de noden van de individuele patiënt. Zo kan een fysieke revalidatie bestaan uit volgende bouwstenen:
- Mobilisaties armen, benen, romp
- Versterken armen, benen, romp
- Stretchen van spieren
- Valpreventie
- Aanleren van transfers (van zit tot stand, in en uit bed gaan, in en uit rolstoel, enz.)
- Gangrevalidatie
- Evenwichtstraining
- Fijne motoriek
- Aanleren, begeleiden en ondersteunen in dagelijkse activiteiten, zoals wassen, scheren tanden poetsen, winkelen, enz.
- Pijndempende technieken
- Bekkenbodemrevalidatie bij incontinentie klachten
- Coördinatie oefeningen en dubbeltaken (= tegelijk meerdere taken uitvoeren, kan zowel motorisch als cognitief zijn)
- Verbetering van uithoudingsvermogen d.m.v. cardiotraining
Aangezien een beroerte ook een zware impact kan hebben op het algemene mentale welzijn van de patiënt, schenken we hier de nodige aandacht aan. Zo beschikken we over psychotherapeuten waarbij je als patiënt terecht kan voor het mentale aspect van de revalidatie.
Motion Center staat voor je klaar
Met heel veel enthousiasme staat ons uitgebreid en multidisciplinair team klaar om je te begeleiden na een beroerte. Samen doorlopen we een zo aangenaam en effectief mogelijk revalidatietraject.
Zo maken wij het verschil:
- Een multidisciplinair team van experten
- Ruime oefenzaal en comfortabele behandeltafel (bobath tafel)
- Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
- Ruime parking voor wie met de auto komt
- Rolstoelvriendelijk
P.S.: wist je dat je bij dit soort revalidatiebehandelingen recht hebt op een onbeperkt aantal terugbetaalde sessies kinesitherapie per jaar?
Hierover kan je meer uitleg vinden op de website van het Riziv.