Hoe herken je een burn-out en wat kan je er tegen doen?

20 december 2021

Hoe herken je een burn-out en wat kan je er tegen doen?


Wat is burn-out en hoe herken je het? 

Burn-out is een toestand van volledige uitputting, die zich vaak op zowel fysiek als mentaal vlak uit. Wanneer we burn-out letterlijk vertalen, komt het overeen met de gevoel van ‘opgebrand’ te zijn.

Je kan een burn-out herkennen aan het gevoel dat je totaal geen energie meer hebt. Zo zullen mensen met een burn-out het vaak moeilijk hebben om ‘s ochtends op te staan en zullen alledaagse taken een veel grotere inspanning dan anders vragen. Met andere woorden: men voelt zich lichamelijk en geestelijk uitgeput.

Er kunnen ook tal van psychosomatische spanningsklachten aanwezig zijn, zoals slecht slapen, (spannings)hoofdpijn, gespannen spieren, oppervlakkiger ademhalen, hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen, maar ook piekeren, concentratieproblemen en moeilijkheden met het reguleren van je eigen emoties (bijvoorbeeld: neerslachtigheid, prikkelbaar zijn of huilbuien). Je kan vaak zelf moeilijk tot ontspanning komen of even rust vinden in je hoofd.


Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out is vaak het resultaat van langdurige, aanhoudende stress en overspanning. Heel vaak gaat het over werk gerelateerde stress of frustraties. Denk maar aan een te hoge werkdruk, te weinig appreciatie, intercollegiale conflicten, weinig voldoening krijgen, enzovoort. 

Vaak begint men steeds meer wrok – of net onverschilligheid – te voelen ten opzichte van zijn/haar werk. Maar uiteraard kunnen ook spanningen in de privésfeer of persoonlijke moeilijkheden (denk bijvoorbeeld aan perfectionisme of een laag zelfbeeld) hiertoe bijdragen, waardoor het totaalplaatje te veel wordt. De gevolgen van een burn-out zullen zich dan ook vaak zowel op als naast het werk uiten.


Wat doe je best als je een burn-out hebt of de beginsymptomen herkent?

Wanneer je een burn-out hebt of de beginsymptomen herkent, praat er dan over met je arts. Het is erg belangrijk om deze signalen serieus te nemen en tijdig hulp te zoeken, zodat je symptomen niet verergeren. De arts kan je adviseren om al dan niet tijdelijk het werk te onderbreken om aan je herstel te werken. 

Bij Motion Center bieden we professionele hulp aan bij een burn-out, verspreid over verschillende domeinen (dat is onze multidisciplinaire aanpak).

Afhankelijk van je hulpvraag en noden, kunnen we een combinatie-aanpak bieden, die bestaat uit een of meerdere van volgende onderdelen (de individuele samenstelling is afhankelijk van de wens van de patiënt) :


Begeleiding door psycholoog / coach: Christina (meer info)

  • Samen onderzoeken we wat de oorzaken zijn van je burn-out en werken we aan mogelijke aanpassingen of oplossingen. Zo gaan we bijvoorbeeld samen op zoek naar een gezonde manier om met (werk gerelateerde) stress om te gaan, pakken we bepaalde denk- of gedragspatronen aan en/of werken we aan persoonlijke moeilijkheden (bijvoorbeeld door perfectionisme of een laag zelfbeeld).


Relaxatietherapie met kinesitherapeute Edith (meer info)

  • Relaxatietherapie helpt om de psychosomatische spanningsklachten en de langdurige overspanning op je lichaam en geest te verminderen. Samen gaan we op zoek gaan naar de ontspanningstechniek die het beste bij jou past en leren we jou om zelf zowel fysiek als mentaal tot rust te kunnen komen, bewuster te zijn van je eigen lichaam en beter om te gaan met stressvolle situaties.


Fysieke reconditionering: kinesitherapeute Edith (meer info)

  • Fysieke activiteit en sport is erg belangrijk om je energiepijl opnieuw te verbeteren en werkt ook erg stress verminderend. Uiteraard moet dit afgestemd zijn op je mogelijkheden en niveau, en is het van belang om geleidelijk aan op te bouwen. Daarin schuilt een groot voordeel van begeleiding door een gespecialiseerd kinesitherapeut.


Diëtiek: diëtiste Jacky (meer info)

  • Heb je vragen rond de voeding die past binnen een gezonde levensstijl, dan kan diëtiste Jacky je adviseren en opvolgen.


Wil je meer informatie over onze behandelingen van burn-out, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.






Hoe herken je een burn-out en wat kan je er tegen doen?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x