Wat is intermittent vasten?

10 oktober 2021

Wat is intermittent vasten?

In onze reeks ‘veelgestelde vragen’ beantwoorden we vragen die we in de praktijk vaak te horen krijgen, zowel op vlak van beweging, voeding als mentale gezondheid.


Diëtiste Jacky legt uit:


"Intermittent vasten is een eetpatroon waarbij je een periode van vasten afwisselt met een periode van eten. Het vasten kan enerzijds betekenen dat je helemaal niet eet, maar kan anderzijds ook betekenen dat je minder of heel weinig eet.

Hoe lang het vasten duurt en welke vorm van vasten je volgt, is afhankelijk van het schema dat je volgt. Het meest populaire schema tegenwoordig is het 16/8 vasten. Bij dit schema wordt er 16 uur gevast - meestal 's nachts - en wordt er 8 uur gegeten. Tijdens deze 8 uur mag je eigenlijk eten wat je wilt, maar je eet natuurlijk wel minder.

Een ander schema is het 5/2 vasten. Het 5/2 vasten wil zeggen dat je 5 dagen in de week normaal eet en dat je 2 dagen - niet aaneensluitend - veel minder of heel weinig eet. 

De exacte goede effecten van vasten zijn nog niet 100% bewezen, maar vasten zou jouw gevoeligheid voor insuline verhogen, het zou jouw concentratie verhogen en het zou er ook voor zorgen dat je vetverbranding verbetert. Dat vinden de meeste mensen natuurlijk wel heel interessant! 

Vasten is een interessant voedingspatroon, maar het is niet voor iedereen weggelegd."


Wil je hier meer over weten?
Neem contact op met diëtiste Jacky!


Elke maand beantwoorden we een veelgestelde vraag op onze sociale media kanalen. Volg Motion Center op Facebook, Instagram of LinkedIn en krijg je deze gezondheidstips te zien op jouw sociale media!

Wat is intermittent vasten?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x