Anno 2021 is obesitas een van de vaakst voorkomende aandoeningen in de Westerse maatschappij. Dit heeft niet alleen een negatief effect op je dagdagelijkse levenskwaliteit; obesitas is op zich ook een belangrijke risicofactor voor tal van andere aandoeningen. Obesitas oplossen, is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Behandeling van obesitas: beweging, voeding én mentaal
De oorzaken van overgewicht kunnen zo verschillend zijn dat de focus van de behandeling telkens ergens anders kan liggen. Onze ervaring leert echter dat de oorzaak of onderhoudende factor meestal wel multi-factorieel is, waardoor er ook nood is aan experts uit verschillende domeinen om dit op een duurzame manier aan te pakken.
- Eetpatroon aanpassen: om op een duurzame manier af te vallen, moet het aantal calorieën dat je via voeding inneemt op een gecontroleerde manier worden aangepast. Een diëtist zal je begeleiden om de voor jou juiste hoeveelheid calorieën in te nemen, en daarbij ook ervoor zorgen dat je voldoende belangrijke voedingsstoffen kan blijven binnenkrijgen.
- Voldoende bewegen: je kan je eetpatroon nog zoveel aanpassen als je wil, als je dat niet combineert met voldoende beweging, zal je niet enkel vet, maar ook veel spiermassa verliezen. Het is dus belangrijk om op tijd in te grijpen met doelbewuste krachtoefeningen. Bovendien zal meer bewegen een rechtstreeks effect hebben op je vetverbranding.
- Mentale aspect: waarom eet je te veel? Waarom grijp je sneller naar een koek in plaats van een appel? Eet je soms in het geheim? Achter elk eetpatroon zit er een reden. Wil je de vicieuze cirkel voorgoed doorbreken, dan is het belangrijk om niet enkel de voeding op zich, maar ook de dieperliggende reden(en) aan te pakken.
Door een patiënt vanuit deze drie verschillende invalshoeken te benaderen, zal hij/zij er veel gemakkelijker in slagen om duurzame levensstijlveranderingen door te voeren.
Hoe gaat het in zijn werk?
Tijdens het kennismakingsgesprek bekijken we wat de doelen van de patiënt zijn. Verder gebeuren er een aantal basismetingen wanneer de situatie hierom vraagt: wegen, meten, bepaling van spier- en vetmassa, fysieke testing (conditie, kracht, evenwicht, lenigheid).
Deze basisinformatie wordt opgeslagen in het patiëntendossier. Op deze manier moet de patiënt deze informatie niet steeds herhalen.
We bepalen aan welke disciplines (beweging, voeding en/of mentale gezondheid) de patiënt nood heeft om tot zijn beoogde resultaat te komen. Er wordt bepaald welke de begeleidende therapeuten van de patiënt worden.
Volgens een vooropgesteld schema wordt de patiënt opnieuw getest om te objectiveren welke vooruitgang er gemaakt wordt en koppelen we terug naar de behandelende arts of doorverwijzer.
Merken we na enige tijd op dat begeleiding door een andere therapeut toch zinvol zou zijn, dan kan er nog steeds een extra therapeut worden ingeschakeld.
Getuigenissen
"Na mijn bypass wou ik regelmatige opvolging, dus klopte ik aan bij Motion Center. Het dieet na een bypass is niet evident en vaak even zoeken, vandaar dat ik de coaching van diëtist Pieter inschakelde. Wat enorm voordelig was, was dat ik bij kiné Sofie mijn oefentherapie, verplicht na een bypass, kon doen. Ik vind het leuk dat zij elkaar kennen en op de hoogte zijn wat er bij de ander gebeurt. Zij motiveren mij en ik kan de afspraken vaak combineren, wat naast een praktisch voordeel ook een reden is om te blijven komen. Ik heb soms wat last met discipline en volhouden, maar op deze manier lukt het mij."
"Mijn gastric bypass op 24 juni was al een hele stap (in de goede richting). In het ziekenhuis vertelden ze vooral hoe belangrijk de begeleiding nadien was. Vol goede moed (maar met toch ook een beetje stress) ging ik langs bij Motion Center. Vanaf de 1ste afspraak voelde ik er mij goed. Ik volg nu 2 keer per week kiné bij Sofie. Ik voel mezelf gewoon vooruit gaan. Ook ga ik regelmatig langs bij diëtiste Jacky. Het voedingsadvies is ontzettend belangrijk. Natuurlijk zijn er ook momenten dat het minder goed gaat of waar je je minder goed voelt, maar door het enthousiasme van het ganse team geraak je erdoor. Na de 60 beurten kiné ga ik ze waarschijnlijk keihard missen. Dit ganse proces had ik niet alleen gekund."
Lees in dit artikel meer over de kracht van een multidisciplinaire aanpak.