COVID-19: Preventie en revalidatie, hand in hand bij Motion Center!

14 november 2020

COVID-19: Preventie en revalidatie, hand in hand bij Motion Center!

We weten het. Tegenwoordig kan je de TV niet aanzetten of je social media openen of je wordt om de oren geslagen met nieuws over het Corona virus (COVID-19). Het is echter de realiteit dat er in België een groot aantal mensen het virus heeft opgelopen. Sommigen hiervan zijn helaas overleden. Anderen zijn genezen, maar helaas houden velen langdurige negatieve effecten aan deze infectie over. Motion Center helpt je bij je revalidatie. Daarnaast staan we bij Motion Center ook ten volle voor het spreekwoord “beter voorkomen dan genezen”. Zo begeleiden we je naar een gezonde levensstijl en zijn we onder meer in de behandeling van obesitas gespecialiseerd. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor ernstige complicaties bij COVID-19.


COVID-19: hoe erg is het?

Ongeveer 80% van de mensen die een COVID-19 besmetting oploopt, heeft milde klachten en herstelt volledig. Vermoeidheid is een voorbeeld van een milde en veel voorkomende klacht. De overige 20% heeft echter zwaardere symptomen en wordt mogelijks opgenomen in het ziekenhuis. Deze symptomen zijn: koorts, hoesten, kortademigheid (dyspneu), spierpijn of vermoeidheid, hoge ademhalingsfrequentie en ophoesten van slijm (sputumproductie). Deze opgenomen COVID-19 patiënten lijden daarnaast ook vaak aan andere aandoeningen zoals nierfunctiestoornissen, hypertensie, diabetes, coronaire hartziekten en obesitas. Aangezien deze aandoeningen statistisch gezien vaker voorkomen bij oudere mensen, zijn zij vatbaarder en riskeren om sneller in het ziekenhuis te belanden.

Verder wordt van deze 20% opgenomen COVID-19 patiënten ongeveer 20 à 25% overgeplaatst naar de afdeling Intensieve Zorgen, vaak voor een langere periode. De meest voorkomende redenen voor opnames op deze afdeling zijn - onder andere - ademhalingstekort, waardoor beademing noodzakelijk is, en te lage bloeddruk (hypotensie).


Klachten na een zware COVID-19 besmetting

De prognoses voor patiënten die op de afdeling Intensieve Zorgen worden opgenomen omwille van een COVID-19 besmetting zijn minder goed. En indien ze toch voldoende herstellen om deze afdeling en/of het ziekenhuis te mogen verlaten, blijven ze vaak achter met fysieke en/of mentale problemen.

Op fysiek vlak houdt men vaak ernstige kwalen over na een (langdurig) verblijf op de afdeling Intensieve Zorgen, onder meer:

  • Verminderde longfunctie,
  • Verminderde inademingsspierkracht,
  • Slechte knie-extensie,
  • Slechte grijpkracht,
  • Lage functionele capaciteit,
  • Hartproblemen,
  • Neurologische problemen,
  • Osteoporose (afname botsterkte).

Ook op mentaal vlak kan een (ernstige) coronabesmetting diepe sporen nalaten.

34% van de mensen die een periode bij Intensieve Zorgen overleeft, meldt angst en 33% meldt depressie als gevolg van hun opname op deze afdeling, ten gevolge van COVID-19. Daarnaast ondervindt men ook significante cognitieve afwijkingen, vooral in het geheugen of bij uitvoerende functies. 31% meldt immers last te hebben van een posttraumatische stress-stoornis. Bovendien is ook de impact op de naaste familieleden niet te onderschatten.

Kortom, COVID-19 heeft helaas een grote impact op fysiek en mentaal welzijn van de patiënt!

Klachten COVID-19 besmetting


Motion Center helpt bij het revalideren na een COVID-19 besmetting, zowel fysiek als mentaal

Onze multidisciplinaire groepspraktijk in het hart van Tienen biedt zowel op fysiek als mentaal vlak hulp. Wij kunnen rekenen op een getalenteerd team van therapeuten en coaches. Bovendien is onze kinesitherapeute Camille gespecialiseerd in cardiorespiratoire revalidatie, wat zeer relevant is na een COVID-19 besmetting. Uiteraard staan ook andere enthousiaste en talentvolle kinesitherapeuten je graag bij in jouw revalidatieproces. Ontdek ons team hier.


Fysieke revalidatie na een COVID-19 besmetting

Om je optimaal te helpen revalideren, gaan we jou uiteraard eerst uitgebreid testen. We testen de kracht van de ademhalingsspieren, het evenwicht, de mobiliteit in de gewrichten, de spierkracht, de inspanningscapaciteit en de gevolgen voor de 'ADL' (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen). Daarna beginnen we met ademhalingsoefeningen ter verbetering van de spierkracht van de ademhalingsspieren en houden we het de eerste 6 tot 8 weken op matig intense oefeningen.

Vervolgens evolueren we van lichte oefeningen met de ledematen naar progressieve spierkrachtraining. In de volgende fase gaan we stap voor stap de basisconditie terug opbouwen. Dit gebeurt met behulp van een hometrainer, loopband of crosstrainer. Bij dit alles is er uiteraard een voortdurende monitoring van de zuurstofsaturatie (gehalte van zuurstof in het bloed).

Het effect hiervan is dat de uithouding en spierkracht weer zullen verbeteren en het opnieuw makkelijker wordt om de dagdagelijkse activiteiten, zoals het huishouden of wandelen, uit te oefenen.

Wist je trouwens dat...

  • … je na een opname op de afdeling Intensieve Zorgen recht hebt op 60 terugbetaalde kinesitherapie beurten?
  • … je ook een consultatie kan hebben bij een therapeut via video call of telefonisch? Dit wordt uiteraard ook door de mutualiteit terugbetaald.
  • … we onze kinesitherapie zowel in de praktijk als aan huis aanbieden?


Mentale begeleiding na een COVID-19 besmetting

Ook op mentaal vlak heeft Motion Center verschillende psychotherapeuten/coaches in het team om je volledig te begeleiden in de moeilijke periode die volgt op een ernstige corona besmetting. Leer Ingrid en Rita beter kennen en bekijk waar hun expertise ligt. Onze visie luidt namelijk: "een gezonde geest in een gezond lichaam"

Ingrid Verhoeks


Voorkomen is beter dan genezen: preventieve begeleiding tegen COVID-19

Je hoort het dagdagelijks op het nieuws: mensen met overgewicht zijn vatbaarder voor COVID-19 en zouden er ernstigere gevolgen aan overhouden. Ook wordt er benadrukt hoe belangrijk bewegen is. Bij Motion Center zijn we hier al langer van overtuigd en helpen jou dan ook graag in de strijd tegen overtollige kilootjes of obesitas en zetten jou op weg naar een actieve levensstijl.

Vooreerst staan onze diëtisten Jacky & Pieter je bij met een persoonlijk voedingsplan/-advies en educatie over het belang van een gezonde levensstijl. Een gezond voedingspatroon is natuurlijk de basis.

Daarnaast behoort sport en beweging uiteraard ook tot een gezonde levensstijl. Onze 2 personal trainers, Kirsten en Tuur, begeleiden je graag naar je persoonlijke sportieve doelstelling(en). Verder is er ook de mogelijkheid om pilates te volgen bij Kelly.

Beweging ter preventie van COVID-19


Conclusie

Een COVID-19 besmetting kan ernstige gevolgen hebben, zowel op fysiek als mentaal vlak. Bij Motion Center kan je terecht bij een gedreven multidisciplinair team voor hulp op beide vlakken. Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar streven wij naar, elke dag opnieuw.

COVID-19: Preventie en revalidatie, hand in hand bij Motion Center!
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x